IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Collapse

Забележка

Всички нови произведения са в режим на одобрение. Моля имайте малко търпение, преди да видите произведенията си на бял свят.

Collapse

Най-активни

geromir (271 Произведения)

victo (233 Произведения)

passion (226 Произведения)

Питагор (220 Произведения)

Киаксар (210 Произведения)

парнарев (201 Произведения)

foreigner (195 Произведения)

pin4e (193 Произведения)

imbecile (188 Произведения)

Mila (187 Произведения)

Collapse

Статистика

Произведения: 12949
 Посещения: 1944994
 Категории: 14

1 Потребител(и) разглеждат статиите
(1 Гости и 0 скрити)
0 Потребители:

Принтиране 

Произведения Произведения -> Разкази -> БОГАТСТВО И ЦВЕТЯ

Няма изображение
Заглавие: БОГАТСТВО И ЦВЕТЯ
Публикувано на: Mar 3, 2010
Автор: hadjito
Раздел: Разкази
Посещения: 172
Kоментари: Натиснете тук
Анотация: Лято е. Сенокос. Оставили сме вилите и сме седнали в сянката на дивата круша на синура. Някаква птица запя над главите ни в гъстия листак на дървото.

Произведения БОГАТСТВО И ЦВЕТЯ -> Съдържание

БОГАТСТВО И ЦВЕТЯ

Лято е. Сенокос. Оставили сме вилите и сме седнали в сянката на дивата круша на синура. Някаква птица запя над главите ни в гъстия листак на дървото. Дядо Пейо поглежда закачливо към младия мъж до него и му казва:
- Ти, синко, защо си дошъл тук да се трепеш в тази горещина?
Младият човек не бърза да отговори. Вади от чантата шише с вода, отпива едра глътка и като избърсва с опакото на ръката си устни с широк замах, отсича също закачливо:
- Трябват ми пари, дядо Пейо. Искам да понатрупам, да стана богат, Старецът клати глава многозначително и загледан в неокосената част на
ливадата, мисли за нещо свое си.
- А ти на твоите години, защо си дошъл да се трепеш с тази пуста работа?
- Моето е друго. Като казваш, че искаш богатство, гледам цветята в ливадата и разсъждавам. Вижте ги колко са много.
- Че какво общо имат цветята с богатството? - намесих се и аз в разговора.
- Имат, имат отвръща дядо Пейо. Богатството придобито по добродетелен път - мисля си аз - рядко се среща. Такова богатство прилича на тези безброй разцъфнали цветя в ливадата. Придобитото богатство по заслуги прилича на цветя засети в леха. А придобитото богатство с власт, сравнявам с цветя отрязани и натопени във ваза. Отделени от корена, те са обречени на бързо увяхване.
- Интересно сравнение! - възкликна младият мъж. - Откъде пък ти идват тези мисли в главата?
- Ами те са отговорът на въпроса ти, защо идвам тук да работя на моите години. Идвам, за да ми идват такива мисли в главата. А ти, защо идваш? -погледна към мен дядо Пейо.
- Аз пък идвам, за да чуя всичко това и да го опиша в един разказ -отвърнах.
Така се роди този къс разказ за богатството и цветята.
Олекотена версия на форума (без картинки) Време: 09.09.2010 - 16:08